Nyhetsbrev – Nyttår 2023

Av: Pia Paulsen

Det var annerledes å komme til Gambia denne gangen. Jeg hadde ventet et helt år på å få komme tilbake til barna på Heartlift skolen, som jeg forelsket meg fullstendig i for bare et år siden.
Temperaturen, smilene, lukten og kaoset var det samme på flyplassen, men jeg var endret. Som en del av styret i Heartlift, og var nå her på et oppdrag. Målet er å bruke det jeg har med meg fra et langt liv i tekstilbransjen, til å bygge opp en systue der det skal sys uniformer til skolene i området rundt Brufut.

Mens jeg ventet på bagasjen, full av sko og fotballtrøyer til barna på skolen, tenkte jeg på hvor takknemlig jeg er som får lov til å møte utfordringene, menneskene og samfunnet gjennom mitt engasjement.
Hvorfor gjør vi ting slik som vi gjør det? Og er vi villige til å endre adferden, dersom det kan tjene oss? Hvordan skal vi kommunisere dersom forskjellene blir for store og forståelsen uteblir… Dette var spørsmål som svirret rundt i hodet mitt.

På denne reisen fikk vi i gang prosjektet, gjort innkjøp av nødvendig materiell og fant frem til nøkkelpersoner som kan være med på å drive det videre. I neste nyhetsbrev forteller jeg mer om prosjektet og om menneskene som er en del av det.
❤️❤️❤️Godt nytt år ✨✨

Takk for støtten i året som har gått. Vi hadde ikke klart vårt arbeid uten støtten fra dere, så takk for at dere bidrar til å gi barna i Gambia en bedre fremtid!
Som i Norge, har også alt i Gambia blitt mye dyrere, enkelte ting som f.eks. materiell til uniformer, har rett og slett blitt dobbelt så dyrt. Kostnaden til en 50 kilos rissekk har økt med 72 %.
De økte prisene, betyr at pengene ikke strekker så langt som de gjorde tidligere. Vi ønsker å gi våre elever 2 uniformer hver, og at de får bøkene de trenger. I tillegg ønsker vi å opprettholde det daglige måltidet til elevene på ettermiddagsundervisningen. Dette er et tilbud som er veldig populært blant elevene.
På grunn av de økte utgiftene, vil vi fra 01.01.2024, for nye faddere øke prisen til kr 140,- per måned.

Vi oppfordrer samtidig nåværende faddere til også endre til kr 140,- Hvis du ønsker å gjøre dette, kan det gjøres på følgende måte:
-har du månedlig trekk, kan du endre ditt månedlige beløp i nettbanken.
-mottar du faktura 2 ganger i året, kan du gi tilbakemelding på denne mailen; post@heartlift.no , så endrer vi beløp på fakturaen. Evt. Så kan du gå over til et månedlig trekk til konto 2270 21 46333.
Det er helt frivillig, men vi setter stor pris på om du ønsker å endre ditt månedsbeløp. Om du velger å fortsette med samme sum, så er det selvfølgelig helt greit. Vi er takknemlig for ditt bidrag!

Det er fredeleg å landa på Footsteps etter varme og støvete dagar fulle av engasjerande, fargerike og utfordrande møter med menneske. Fattige og fleire fulle av fryd. Spor av håp. Det er drivkrafta mi. Som på fantastisk fashion show i går. Så moro å bli inkludert på «catwalk» saman med nydelege modellar. Mange i startfasen til eigen business. I Heartlift oasen står det klart eit nybygg der kunnskap om entreprenørskap, IT, sying og design skal formidlast til unge med pågangsmot og vilje til endring. Borna elskar å læra og leika.
Vi vil i tillegg bruka skulen vår til å gje mulegheiter til eldre ungdom med mål om jobb og ei betre framtid. Folk eig nesten ingenting, men dei har ikkje mista gleden og heller ikkje gløden i augene når vi møtes. Gleden og gløden er dei usynlege lukene i adventskalenderen. Eg pakkar inn dei verdifulle minnene og vil opna forsiktig opp historie etter historie når nettene blir lange og kulda setter inn.

Av: Vigdis Jordal

«Enhver står ensom på jordens hjerte gjennomboret av en solstråle, og plutselig er det aften»
Kvelden kom fort til Paal ❤️ Like etter styremøte, tidleg i januar, fekk han påvist svulst på hjernen og 28. juli sovna han stille inn ❤️

Vi kjenner på takksemd for at vi fekk formidla gode ord og tonar til Paal under arrangementet for ham på Fornebu 20.juni ❤️ Paal var eit menneske som lyste sterkt og foreningen vår fekk eit ekstra hjerteløft med Paal på laget som styremedlem. Hausten 2018 pakka han kamerautstyret og vart med til Gambia. – Snakk om vendepunkt i livet, uttrykte Paal etter begeistra møte med borna og oppleving av livsgleda tross fattigdom. Han hadde ein heilt spesiell magnetisk måte å koma i kontakt med folk og gjennom kameralinsa fange han gylne augneblink. Med sin entusiasme, pågangsmot og sitt store nettverk gjorde han ein glimrande jobb med å engasjere og skape blest rundt Heartlift. Paal la sanseleg merke til natur og menneske og foreviga verdifulle motiv, men mest av alt viste han varme og raust omsut til dei han møtte. Han vandra gjennom støvete fattige kvartal, la igjen bukser, sko og jakker til dei mest trengende og ein bit av hjarta sitt til alle. Den biten blir aldri slitt. Difor veit vi at minnet etter Paal lever videre og vi veit også at optimismen og smilet hans aldri vil forsvinna frå Heartlift skulen og landsbyen i Brufut.
Alt som skjer under himmelen, har si tid. Takk kjære Paal ❤️ Du gjorde inntrykk og tomrommet er stort. Signe minnet ❤️

Av: Vigdis Jordal

Etter seksten år med frivillig engasjement her i Vest-Afrika, er det mange historier å fortelja. Om liv, død, glede og takksemd. Her er bilde av noen Heartlift historier.
Binto er ei av dei glade kvinnene som fekk mikrolån og kunne starta butikk.
Momodou redda livet etter hjerteoperasjon på Rikshospitalet i 2010. Han er frisk og familien evig takksame.
Sohna fekk øydelagt ein hjerteklaff etter gjentatte streptokokkinfeksjoner. Forøkte å hjelpa, men den tapre tretten år gamle jenta døde. Møtte søstra Saffie denne perioden, som tidlegare har fått data undervisninga frå oss. Sohna døde ikkje forgjeves, for i dag er Saffie og veninna Jara lærere på skulen. Dei stråler og det merkar borna ❤️

Bilde 1: Bintou og Vigdis

Bilde 2: Sohna og Vigdis

Bilde 3: Ibrahim og Vigdis

Tomt vart kjøpt for mange år sidan og Heartlift skulen er ein oase i det fattige nabolaget.
Snart skal Ibrahim få koma dit. Han er tre år og har eit skada auga. Vi vil så gjerne hjelpa. Etter nye besøk til guten i den fattige familien er konklusjonen at operasjon er for risikofylt. Utstyr og kompetanse manglar og infeksjonsfaren er stor. Det vi kan bidra med er skulegang og å få fadder til guten. Så held vi bokstaveleg talt, auga med han.
Kvart menneske, ei historie av verdi. Håp, meining og omsut. Midt i alt som er, kjennes det godt å vera her og vera del av historiene.

Skriv en kommentar

Heartlift er en forening med tette bånd til menneskene og prosjektene i Gambia, Vest Afrika. Vi formidler fadderskap til skolebarn.

features

KONTAKT OSS