Vann til glede – og vann til forbannelse

Av: Paal Alme

Nedbørsrekord i Gambia siste uke! Skolen vår er en slagmark!

På ett døgn, regnet det nærmere en halv meter – 500 mm på flatmark!

Vi snakker om slike nedbørsmengder, at en knapt kan fatte det. Og med en bakke som er knusktørr etter måneder med stekende sol, er bakken blitt steinhard, og vannet finner ikke veien ned i grunnen før etter mange dager og uker. Følgene av dette er blitt, at store deler av landsbyene er satt under vann – skolen har fått enorme vannskader – og en stor del av muren rundt skolen kollapset i gjørmehavet.

«Det blir mange barn og voksne som må sover på våte madrasser i ukene som kommer», er et utsagn jeg fikk høre forleden dag, da meldinger og bilder begynte å tikke inn. Fakta er også, at flere av de fattigste ikke en gang har en madrass å ligge på – og flere av «husene» er satt opp av stivnet gjørme, som nå går i oppløsning. Det er ikke til å fatte!

Og jo mer jeg tenker på dette, desto vanskeligere føler jeg det er å sovne i min brede seng, med nyvasket og soltørret sengetøy. – Kontrastene er nesten ikke til å holde ut – og særlig når vi nylig har vært på skolen og snakket med lærere og elever og planlagt hva vi skulle bruke de tøft innsamlede midler til, for å gjøre hverdagen bedre for barna på skolen og deres foreldre.

Det er en kjent sak, at vi ikke kan gardere oss mot alt – og at vi ikke kan hjelpe alle. Men vår filosofi er, at om du hjelper noen – og om vi greier å få flere gjennom nåløye som det er, å komme seg gjennom skolegang og kanskje få seg et yrke der man kan brødfø seg selv og familien sin – ja da er vi på rett vei.

Og i den situasjon skolen og barna nå er kommet, trenger vi faktisk midler for å kunne hjelpe videre. Alt vi får inn – absolutt alt, går til disse fattige!

– og om det er tilfeldig eller ei, fakta er at mens jeg skriver dette, kontaktes jeg av Jarra – en av de unge lærerne vi har ansatt på skolen for å modernisere undervisningen. Hun melder på WhatsApp og lurer på «hvordan jeg har det»? Og i samtalens løp, får jeg ut av henne, at det er nærmest uutholdelig i huset de bor i, for det fosser inn vann hver gang det regner. Og varselet for de nærmeste dager og uker, er kraftige regnbyger.

Så her er det bare å «brette opp ermene» – og se hva vi kan få til!

Stort og smått – alt, absolutt alt, er velkomment! Vi har apparatet klart på skolen til å rette opp skaden som vannet har forårsaket – og til å tette flere tak – men det koster litt – og vi kan ikke selv reise ned og gjøre jobben.

Så om du vil bidra – så er Vipps nr. 106265 – eller Konto Nr: 2270 21 46333

Hjertelig takk!

Og for ordens skyld: Vi er godkjent av Innsamlingskontrollen – og dine bidrag er fradragsberettiget på skatten.

Vil du lese mer om Heartlift – se her www.Heartlift.no

Skriv en kommentar

Heartlift er en forening med tette bånd til menneskene og prosjektene i Gambia, Vest Afrika. Vi formidler fadderskap til skolebarn.

features

KONTAKT OSS