Water water water

Vann – den viktigste bestanddelen på jorden. Så nødvendig – og samtidig så problematisk å få tak i! At kloden er dekket 70 % av vann, skulle tilsi at det var en enkel sak å få orden på denne utfordringen. Allikevel er det kun få steder man har tilgang på friskt vann – som også kan drikkes.

Mesteparten av vannet på jorden er salt sjøvann – og det som er av ferskvann, finnes enten frosset i store isbreer, ligger dypt nede under bakken som grunnvann, eller renner i de store elvene. Disse elvene er nå så forurenset, at de ikke kan brukes som drikkevann – og knapt nok bades i. Og barn blir syke og dør, om de får i seg en slurk eller to fra mange av disse miljøbombene.

Derfor selges vann – såkalt kildevann, i plastflasker – som ofte koster langt mer enn annet man får på flaske. Men dette er for de som har penger til å kjøpe…….

Så langt, har skolen i Brufut hatt en brønn. Ikke særlig dyp, men gravet langt nok ned til at man fant vann for noen år siden. Vannet er kilde til vanning og vask – men kan absolutt ikke drikkes. Det er derfor til liten hjelp på skolen, der elevene tilbringer størstedelen av dagen i opp mot 30 grader varme. Uten vann – ingen effektiv undervisning – det skjønner vi godt!

Drømmen om det friske drikkevannet

Drømmen har lenge vært å få samlet nok penger til en brønn – boret ned til en dybde der man vet at grunnvannet befinner seg – rent og klart, etter å ha blitt filtrert gjennom metervis med sand og stein. Men det har vært en drøm – for det å søke etter vannkilder – for så å bore 100 meter ned i grunnen – og deretter montere pumpe nede i bunnen av borehullet – det er kostbart! Og når så vannet blir pumpet opp, skal det jo også fordeles til kraner og vasker, slik at man kan bruke det mest mulig optimalt.

En drøm går i oppfyllelse

Men nå er drømmen i ferd med å gå i oppfyllelse! Stor takk til Thor Morten Halvorsen i firmaet Norwegian Hospitality Group AS; – selskapet som driver flere hoteller, SPA-anlegg og et av Norges eldste dampskip på Telemarkskanalen.

For noen uker siden blir vi kontaktet, etter at vi har fortalt om vår drøm. Melding vi fikk et par dager derpå, var så kort og klar som det reneste kildevann:

– «Jeg tar regningen». – «Dette er et prosjekt jeg tror på» – og «dette er en flott måte å vise sosialt medansvar» for et selskap som lever av kontakt med andre mennesker.

Snakk om flott innstilling!

Vannprosjektet, som i lang tid har vært prosjektert, men aldri realisert på grunn av manglende finansiering, ble umiddelbart satt i gang.

Og i dag fikk vi VANN!

Rent klart drikkevann!

TAKK!

Skriv en kommentar

Heartlift er en forening med tette bånd til menneskene og prosjektene i Gambia, Vest Afrika. Vi formidler fadderskap til skolebarn.

features

KONTAKT OSS