Litt fakta fra Gambia

Ved navnedager, bryllup og begravelser møter mange opp. Da er det åpent for alle å komme. Det kan ankomme busser med folk. Dette har du ingen kontroll på. Det forventes at alle gjester skal ha noe å spise gjerne flere ganger under besøket. Gjestene skal helst ha med seg noe når de reiser hjem også, selv om de ikke har hatt med noen gave til barnet ved navnefester eller til bryllupet.

Barna blir gjerne oppkalt etter noen du kan forvente vil bidra litt til barnet ettersom det vokser opp. Klær, skoleutgifter eller at du rett og slett må adoptere det, fordi foreldrene selv ikke har økonomi til å fø dem. Det skjer at noen bytter navn (spesielt hvis du har hatt mulighet til å besøke Mekka), da må barnet som er oppkalt etter denne personen også bytte navn.

Ved ekteskap beholder kvinnene sitt etternavn. Barna får farens etternavn. I noen stammer er det tradisjon at morens eldste datter skal hete Fatou/Fatoumatta og farens eldste sønn skal hete Lamin. I de tilfeller hvor mannen har 4 hustruer blir det mange Fatou og samme etternavn. Dette er kanskje grunnen til at de har så mange klengenavn på hverandre i Gambia. Flere navn har også forskjellige stavemåter. Navnet Awa og Hawa er det samme. Det gjelder også for Haddy og Kaddy. Etternavnet Gassama kan like gjerne skrives Kassama. Alle våre barn har i tillegg til sitt navn også et eget nummer. Når de blir større lærer de seg dette nummeret selv.

Ved tvillingfødsler blir gjerne barna kalt Adama og Awa. Både jenter og gutter kan heter Adama, men det er bare jenter som kan hete Awa. Dersom det er to gutter blir de kalt Sanna og Sainey. Men jenter kan også få navnet Sainey. Det er mye de samme navnene som blir brukt og det er ikke så mange forskjellige etternavn heller. Det er derfor mange, mange med samme navn i Gambia.

Fødselsdato på barna kan vi aldri stole fullt og helt på. Når barnet begynner på førskole blir det ført inn med en ca dato for fødselsdag. Når de så går over i barneskolen får de en ny ca-dato for fødselsdag. Vi har nå begynt å registrere barnet med både morens og farens etternavn, samt at de må vise fødselspapirer ved registrering. Fødselsdato er lite viktig i Gambia og de fleste vet ikke at de har bursdag. Ungdommen kan ofte ikke svare på når de er født og de eldre har absolutt ingen anelse på hvor gamle de er. Alder spiller ikke så stor rolle i Gambia.

Skriv en kommentar

Heartlift er en forening med tette bånd til menneskene og prosjektene i Gambia, Vest Afrika. Vi formidler fadderskap til skolebarn.

features

KONTAKT OSS